Olika typer av fiskedrag

Det finns många olika sorters drag men de vanligaste är skeddrag, jigg, wobbler, jerkkbait, softbait och tailbate.

SKEDDRAG

Dessa är klassiska drag som fungerar bra i insjöar. Skeddragets rörelser i vattnet påminner om en skadad fisk. Därmed är det bra drag om du tänkt fiska efter rovfis så som gädda eller stora abborrar. 

JIGG
Jigg är en typ av drag som ofta består av mjuka material och de kan se väldigt verklighetstrogna ut. De kommer ofta i form av antingen mindre fiskar eller trollsländelarver. De är effektiva att använda då du fiskar gös och abborre.

WOBBLER
Wobbler lanserades efter första världskriget. Det är därmed det äldsta och mest kända artificiella betet i världen. Draget består av en fast beteskropp med en sked längst fram som gör att draget wobblar fram i vattnet. Den liknar n betesfisk till utseendet samt har samma rörelser så den funkar bra för att fiska rovfisk som gädda och abborre.

JERKBAIT
Detta drag påminner mycket om en wobbler men saknar skeden framtill. Det gör att den går rakare i vattnet. Namnet som den har kommer av att du då du fiskar har ett styvare spö och rycker och vevar in, jerk betyder ryck eller knyck på engelska.

SOFTBAIT
Softbait liknar en jigg men är större och kan variera i material. Kroppen är ledad och påminner väldigt mycket om en betesfisk i vattnet. Många gånger har den krokar både på ovan- och undersidan.

TAILBAIT
Tailbait kombinerar jerkbait och softbait för att få det bästa av båda . Den mjuka svansen fästs på kroppen genom en led, och när den rörliga svansen blivit illa tilltygad efter några hugg byter du enkelt ut den mot en ny.

22 May 2020